יש הרבה סוגי הובלות וכל הובלה דורשת לקחת בחשבון כמה פרמטרים המכוונים אל משאית מסוימת, כזו שתתאים לסוג ההובלה הספציפי (מעבר דירה, הובלת חפץ יקר ערך או העברת סחורה ממפעל לשוק וכדומה). סוג המשאית משפיע על כך שתתאפשר הובלה בטוחה, יעילה ובנוסף – חוסכת בעלויות. אז מהם הגורמים הקובעים איזו משאית נכונה למשימה?
סוגי המשאיות ותכליתם
קיימים כמה סוגים של משאיות עם תכונות שונות. התכונות מאפשרות לכל משאית להוביל מטענים שונים. ההבדל עיקרי הוא בין שני סוגים עיקריים - משאיות פתוחות ומשאיות סגורות.- משאיות פתוחות - משאיות שהגוף שלהן, המשמש להכנת המטען המובל, חשוף. אם יש צורך להוביל סחורה גדולה כגון מכולות של חומרי בנייה שונים או יסודות ברזל גדולים, משאיות פתוחות הן פתרון טוב.
- משאיות סגורות – משאיות שהגוף שלהן נקרא 'ארגז' והן סגורות לגמרי מארבעת צדדיהן. משאיות סגורות הן נפוצות יותר ויש להן יתרון משמעותי - הגנה על תכולתן. בין אם מדובר על רהיטי עץ שיכולים להיפגע מחשיפה ללחות, צמחים שצריכים להישאר בטמפרטורה מסוימת או פריטים יקרי ערך – משאית סגורה לרוב תתאים יותר.
הערכת המטען על פי גודלו ומשקלו
כדי לוודא שהמשאית מתאימה לביצוע ההובלה, יש צורך להעריך את המטען שלכם מבחינת גודל ומשקל. הערכה זו הינה חשובה מאוד שכן במידה והמטען אינו מתאים למשאית, יכולה להיווצר תופעה של עומס יתר וזו עלולה להסתיים בנזקים כבדים ואף בתאונה. ההערכה מתבצעת בצורה פשוטה – אומדים את הנפח של המטען ומוסיפים אליו עשרים אחוזים, המכסים על רווחים מסוימים בין חלקי המטען השונים וכדומה. התאמת המשאית לתנאי הדרך והנסיעה גורם נוסף אשר משפיע על סוג המשאית הוא תנאי הדרך. דוגמא קלה להבנת גורם זה הוא ההבדל בין דרך עירונית לבין עירונית. משאית שעושה הובלה בתוך עיר תצטרך להיות קומפקטית כדי להצליח לתמרן בה. משאית המבצעת הובלה בכבישים מהירים או בדרכי שטח תצטרך להיות משאית חזקה ובעלת יכולת עמידות גבוהה. גם מזג האוויר הוא דוגמא לכך. משאית הובלה בעונת הגשמים אינה יכולה להיות משאית פתוחה שכן המטען יכול להיהרס. שיקולים נוספים הם שיקולים כמו נוחות הנהיגה בדרך ובתנאיה, אפשרות גישה לאזורים מסוימים, וצריכת הדלק. הצריכה מחושבת על פי אורכה של הדרך שעושה המשאית, המשקל שנושאת המשאית וגודלה – משאית 12 טון תצרוך דלק יותר ממשאית 7.5.הרישיונות וההיתרים הנדרשים למשאית הובלות
נהיגה במשאית עבור הובלה היא דבר משמעותי המחייב את הבטיחות המקסימלית . לפיכך, על פי "חוק שירותי הובלה", משאית מובילה מחייבת רישיון מוביל, שניתן על פי כמה פרמטרים וביניהם הכשרה מתאימה לנהיגה במשאית, מקום שמאפשר את חנייתה והחזקת האמצעים השונים הנדרשים למשאית/להובלה ועוד. בנוסף לרישיון המוביל, כל הובלת מטען דורשת 'שטר מטען' שמהווה הסכם בין המוביל ללקוח. לעיתים גם נצרכים היתירים שונים כגון היתר הובלת חומרים מסוכנים.העלויות ואפשרויות החסכון
המשאית הנבחרת עשויה להיות מושפעת גם מגורמים תקציביים, שכן בהחזקת משאית הובלה כרוכות הוצאות רבות. החל מהוצאות נלוות כמו ביטוח מקיף, ביטוח חובה ואגרת רישוי, וכלה בהוצאות המרכזיות שהן אחזקת הרכב, טיפולים ותיקונים וכמובן – דלק. משאית הובלה קלה יחסית יכולה לקחת כל קילומטר בחישוב של 1.79 שקלים. ולסכום זה יתווספו כל ההוצאות שמנינו שעומדות סה"כ על מאה ושלושים אלף לערך פר שנה. כיוון שעלויות רבות אלו משפיעות על מחיר ההובלה ללקוח, מומלץ להתחשב בגורמים תקציביים אלו בבחירת המשאית על מנת להוזיל עלויות. צריכת הדלק עשויה להיות מושפעת מגודל המשאית שנקבע על פי הערכת המטען, וגם מהתנאים השונים בדרך, אם הדרך נוחה יותר, פחות נזק יכול להיגרם למשאית/למטען הנמצא בה ופחות מאמץ נדרש מצד המשאית. גורם נוסף שיכול להשפיע על צריכת דלק יעילה הוא המתאם הטכנולוגי הקיים במשאית.שדרוגים נוספים למשאית
דברים רבים יכולים לשדרג את חוויית ההובלה ולהעניק למשאית יכולות גבוהות:- רמפות להעמסה התורמות להעמסה נוחה יותר, מהירה ובטוחה.
- מערכות הידראוליות החשובות מאוד ליכולת הפריקה של המשאית ומטענה.
- מערכות קירור - שישמרו על טריותו המטען במידה ומדובר באוכל או בכל דבר שצריך להישמר קר.
- שירותים נוספים כגון: מערכת GPS ומערכות מעקב דומות, מערכות AI במשאיות מתקדמות כמו איסוזו AI. משאיות אלה כוללות: מערכת התרעה על התנגשות קדמית, בקרת שטח מת, מערכת בלימת חירום אוטונומית ומערכת זיהוי תמרורי מהירות.